Met een stadswandeling ontdek je de stad (opnieuw)!

hofjeswandeling, stadswandeling Groningen

Met een stadswandeling ontdek je de stad (opnieuw)!

oktober 2, 2014 - Bram Schuilenga

Op een walking dinner of stadswandeling krijg je als gids vaak enthousiaste reacties. Niet alleen van toeristen die zo’n stad voor het eerst bezoeken, maar ook van mensen die er al heel lang wonen. Regelmatig krijg ik tijdens een wandeling te horen: “Goh, ik woon al jaren in deze stad, maar ontdek nu allerlei nieuwe dingen!”. Toen ik jaren geleden zelf als stadsgids begon, eerst voor de VVV en later voor Karakter Stadswandelingen, had ik dezelfde ervaring.

Bezienswaardigheden
Normaal gesproken ben je meestal onderweg ergens naar toe. De stad is dan weinig meer dan een decor waar je doorheen fiets of loopt, van A naar B. Tijdens een stadswandeling is dat heel anders, want dan neem je de tijd om even stil te staan bij alle bezienswaardigheden. Zoals dat ene standbeeld dat je normaal gesproken over het hoofd ziet. Of dat verborgen hofje, een oase van rust in de hectische binnenstad.

Verhalen
Interessant zijn dan de verhalen die er achter zo’n hofje, standbeeld, huis of kerk schuil blijken te gaan. Over die heldhaftige officier die de stad ooit gered heeft van de ondergang. Of over dat op het eerste gezicht modern ogende huis, dat bij nader inzien het oudste huis van de stad blijkt te zijn. Zo verandert de stad langzamerhand van een bordkartonnen decor in een verzamelplaats van verhalen, anekdotes, en historie… En daardoor gaat de stad nog meer leven, of je er nu voor het eerst bent, of er al jaren woont.